NAV ellenőrzések száma fokozódik a koronavírus után!
2020. július 08. írta: InfoTanácsAdó

NAV ellenőrzések száma fokozódik a koronavírus után!

A koronavírus lecsengése után sok helyen kopogtatnak majd a NAV ellenőrök. Az elmúlt években drasztikusan csökkent az ellenőrzések száma. Az utóbbi hónapok tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a bekövetkezett gazdasági lassulás a Nemzeti Adó és Vámhivatalt (NAV) arra ösztönzi, hogy ismét fokozza a vizsgálatok számát, intenzitását.

Az elmúlt 10 évben kb. 80%-kal csökkent a Magyarországon indított ellenőrzések száma. A feltárt adókülönbözet összege mint egy kb. 40%-kal esett vissza.

Csökkenés után most jöhet a fordulat!

Két okra vezethető vissza a drasztikus csökkenés. A pénzügyi válságot követő NAV intézkedések, a gazdaság fehéredését segítették, úgy mint például az online pénztárgépek kötelezővé tétele bizonyos végzett tevékenységeknél, az EKAER, azaz az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer, és a legutóbbi intézkedés az online számlarendszer bevezetése és az online számla feltöltési kötelezettség.

Az online számlaadat feltöltési kötelezettség, a jogkövető magatartás előtérbe kerülése mellett, a vizsgálatok hatékonyságán jelentős emelkedéséhez is vezetnek, vezettek.

Most még is arra kell számítania a hazai vállalkozásoknak, cégeknek, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet hatására bekövetkező gazdasági nehézségek miatt, egyre gyakrabban fognak a revizorok bekopogtatni, ellenőrzéseket tartani, hisz az államháztartás kieső bevételeit ellensúlyozni kell.

Az ÁFA kiutalás előtti vizsgálatok, vagy az online számlaadat továbbítás, már a koronavírus időszaka alatt is az ellenőrzések számának emelkedését mutatta. Továbbá a kialakult jelenlegi helyzet súlyosan érinti az önkormányzatokat és az államháztartást is. Ezért valószínűsíthető, hogy a vizsgálatok gyakorisága egyre több területen tovább nő.

A NAV a saját honlapján egyébként közzé is tette, hogy az ellenőrzéseket a 2020. évben fokozza, és célirányosan területeket is adott meg, hogy milyen típusú vállalkozások vannak a fókuszban. Ugyan itt pedig hónapról hónapra azt is megadják, hogy éppen kit vagy mit vesznek górcső alá az adott hónapban. Adótraffipax rovatban lehet megtalálni, szintén a NAV hivatalos oldalán. Így érdemes itt is szétnézni, mert jobb félni, mint megijedni, vagy fizetni a büntetést!

2020. évben a NAV által előirányzott ellenőrzések fő területe az adó elkerülések feltárása, az adókijátszásra specializálódott társaságok kiszűrése, mindez az online pénztárgépeken, online számla rendszeren, a kezelő személyzet nélküli automatákon, és az EKAER-en keresztül érkező, valós idejű adatok felhasználásával.

Kiemelt jelentőségű a bújtatott foglalkoztatás feltárása és visszaszorítása, a valóságban munkaviszonyban történő foglalkoztatás KATA-s vállalkozás mögé rejtésének megakadályozása. Erről a KATA 2021. cikkünkben is írtunk!

Továbbra is figyelemmel kíséri a székhelyszolgáltatókat, valamint a e-kereskedelmet. Kiemelt figyelmet fordít az építőipari, a vendéglátóipari vállalkozásokra, valamint a gépjármű ás gépjármű alkatrész kereskedelemre, az adózatlan termékek feketepiacára, valamint az ÁFA csalással bonyolított zöldség és gyümölcs kereskedelemre.

Kiemelt feladatok között van a behajthatatlan követelésekhez kapcsolódó ÁFA visszaigénylések ellenőrzése, valamint a NETA (népegészségügyi termékadó) kötelezettség teljesítésének vizsgálata.

Egy kis odafigyeléssel és felkészüléssel egyébként nem feltétlenül kell negatív élménynek lenni egy NAV ellenőrzésnek. Fel kell készülni arra, hogy milyen válaszokat adnak a NAV potenciális kérdéseire, és hogy ki fog erre válaszolni. Amennyiben a cégben szűkösek a lehetőségek, fel kell arra is készülni, hogy rendelkezésre álljon egy külső segítség!

Mindenkinek ajánlom, hogy nézegesse a NAV hivatalos oldalát, még akkor is ha fent felsoroltak között nem ismert magára! A havi célzott ellenőrzéseket frissítik és a helyszíni ellenőrzések időpontjáról és helyszínéről is adnak információt. A fent felsoroltak az éves, tervezett ellenőrzések, de bárki bármikor sorra kerülhet! Idejében készüljünk fel és akkor már a sikernek meg van a fele! A többi pedig tényleg a jogkövető magatartáson múlik!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://infotanacsado.blog.hu/api/trackback/id/tr9915989558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása