Online számla, regisztráció, feltöltés, szabály? Hát nem egyszerű, de segítünk! I. rész
2020. június 29. írta: InfoTanácsAdó

Online számla, regisztráció, feltöltés, szabály? Hát nem egyszerű, de segítünk! I. rész

Az eddigi adatszolgáltatási kötelezettség, a számla feltöltéssel kapcsolatban, két lépésben változik meg.

Első lépésként, 2020. július 01.-től történik változás. Ekkor a feltöltési kötelezettség értékhatár kerül eltörlésre. Második lépésként 2021. január 01.-től az adatszolgáltatási kötelezettség kerül kiszélesítésre, minden vevő részére.

És akkor most nézzük részletesen, hogy mi is a teendő, mi változik, kit érint és hogyan?

Tudom, hogy jogszabály és a nem szakmabelieket nem érdekli, de most bizony mindenki vagy így vagy úgy érdekeltté válik, és bizony jobb ha tisztában van a részletekkel!

2020. július 01. - Adatszolgáltatási értékhatár eltörlése, ami azt jelenti, hogy minden belföldi adóalany részére kiállított számla - függetlenül annak adótartalmától - adatszolgáltatásra kötelezett lesz. Bekerül tehát az adatszolgáltatási kötelezettség alá a 100 ezer forintnál kisebb áthárított adót tartalmazó számla, a kizárólag fordított adózás alá tartozó számla, de még a két belföldi adóalany közötti adómentes értékesítés is.

És egy kis jogszabály, amit muszáj idehozni, mert a megértéshez elengedhetetlen, hogy akkor kinek is kötelessége a számla feltöltés? Hogy egyértelmű legyen, azért magyarázzuk is!

Módosultak az ÁFA törvényt összesítő jelentésre vonatkozó szabályai 2020. július 01. napjával. A jogszabály módosított előírása alapján 2020.07.01.-től számla adat szolgáltatásra kötelezettek mindazok, akik az alábbi feltételeknek együttesen megfelelnek.

- ÁFA alanyok

- belföldön nyilvántartásba vett ÁFA alany részére, belföldön teljesítenek termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást,

- erről számlát, vagy számlával egy tekintet alá eső okiratot állítanak ki, bocsátanak ki.

Nos, akkor most egy kis értelmezés. Kik a számla adatszolgáltatásra kötelezett ÁFA alanyok?

Az adóalany fogalmát meghatározó fő szabály értelmében, ÁFA alany az a jogképes személy, szervezet, aki saját neve alatt gazdasági tevékenységet folytat, tekintet nélkül annak helyére, céljára és eredményére. Tehát nem csak azok tartoznak az adóalanyok körébe, akik ÁFA megfizetésére kötelezettek, hanem azok is akik alanyi adómentességet alkalmaznak, vagy kizárólag speciális vagy közérdekű jellegére tekintettel adómentes tevékenységet folytatnak. ÁFA alanyok a KATA alanyai is, az általuk folytatott gazdasági tevékenység miatt. Tehát ennek értelmében adatszolgáltatásra kötelezett minden belföldi adóalany aki adószámmal rendelkezik és egy másik belföldi adóalanynak számlát állít ki, vagy számlával egy tekintet alá eső okiratot, szolgáltatásról, értékesítésről.

Akkor lássuk mik az adatszolgáltatás alá eső bizonylatok, számlák, számával egy tekintet alá eső okiratok?

A számla fogalmába beletartozik az egyszerűsített számla, a gyűjtőszámla, előlegről kiállított, azaz előlegszámla és az előleg figyelembevételével készült végszámla.

A számlával egy tekintet alá eső okirat a számla bármely adatát megváltoztató bizonylat, így az érvénytelenítő számla és a módosító számla is.

Az adatszolgáltatási kötelezettség kiterjed az elektronikus és a papír alapú bizonylatokra egyaránt. Adatszolgáltatási kötelezettség alá esik a nyomtatvány használatával kibocsátott és a számlázó programmal kiállított, előállított bizonylat is.

Az online pénztárgéppel előállított számla azonban nem tartozik ebbe a körbe, ebben az esetben az online pénztérgépre vonatkozó szabályok szerint valósul meg az adatszolgáltatás.

Nem esik adatszolgáltatási kötelezettség alá a termékbeszerző, szolgáltatást igénybe vevő által kibocsátott felvásárlási okirat.

Azért érdemes elgondolkodni! Az adatszolgáltatási kötelezettek köre bővül, 2021.01.01.-től szinte nem lesz olyan aki ne lenne kötelezett adatszolgáltatásra! Ezzel párhuzamosan továbbra is fenn áll a jogszabályi kötelezettségük az adóalanyoknak - ha az adott hónapban adólevonási jogot gyakorol egy számlára - számlánként kell nyilatkoznia erről. Erre szolgál az M65 lap kitöltése. És miután az értékhatár eltörlése itt is érvényesül 2020.07.01.-től, minden kiállított számláról (a jogszabályban felsorolt esetekben) adatszolgáltatási kötelezettség keletkezik! Mindegyikről, értékhatártól függetlenül!

Tehát érdemes végig gondolni mindennek a következményeit, akár a vállalkozások közötti kapcsolatokban, akár a vállalkozás és az adóhivatal közötti összefüggésben!

Fontos kiemelni, hogy 2020. július 01.-től a belföldi adóalany partner adószáma, értékhatártól és adózási módtól függetlenül, a számla kötelező adattartamát képezi. Ezért minden esetben tisztázni kell a partner jogállását!

Továbbá a feltöltésre rendelkezésre álló időben is változás történik! Az 500 ezer forintnál kevesebb  áthárított adót tartalmazó számlák, számlával egy tekintet alá eső okirat esetében, a feltöltésre rendelkezésre álló idő, kibocsátást követően, 5 napról 4 napra módosul. Az ennél nagyobb ÁFA tartalmú számlák esetében 24 órán belüli feltöltési kötelezettség van!

És végül a számla kibocsátására rendelkezésre álló időben is történik változás! A számla kibocsátására meghatározott, a teljesítéstől számított észszerű idő, (előleg esetén az adófizetési kötelezettségtől keltezésétől) 2020.07.01.-től 15 napról 8 napra csökken.

Úgy gondoljuk első nekifutásra ennyi elég a változások értelmezéséből, és tudjuk hogy nehezen emészthető! Reméljük sikerült ezt is lefordítanunk oly módon, hogy minden földi halandó számára érthető legyen. Amennyiben maradtak kérdések bárkiben is, hívjon vagy írjon és segítünk eligazodni!

A következő részben, ami hamarosan publikálásra kerül, a további teendőket vesszük górcső alá, és részletesen írunk a 2021.-es tervezett változásokról is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://infotanacsado.blog.hu/api/trackback/id/tr7015973366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása