Online számla, regisztráció, feltöltés, szabály? Hát nem egyszerű, de segítünk! II. rész
2020. július 01. írta: InfoTanácsAdó

Online számla, regisztráció, feltöltés, szabály? Hát nem egyszerű, de segítünk! II. rész

Mint előző cikkünkben jeleztük újabb részt írunk, mert az előzőekben kitárgyaltuk, hogy kinek van adatfeltöltési kötelezettsége, de azt hogy mi módon azt most részletes ismertetjük.

Ez sem túl egyszerű, de aki felhasználói szinten használja a számítógépét, okos telefonját, vagy bármilyen egyéb kütyüt, annak azért nem teljesíthetetlen. Tegyük hozzá gyorsan, a könyvelőknek nem tartozik a feladatai közé, nem is szívesen fogják megcsinálni, de ha még is, azért ne lepődjünk meg, ha külön felszámolják a díjazásban. Gondolom ez azért nem meglepő, hisz csak vegyünk egy egyszerű példát, mondjuk előfizetsz szolgáltatónál bizonyos számú TV csatornára, de ha te még, mondjuk az HBO-t is akarod, és nincs benne az alapcsomagodban, bizony plusz költséggel jár.

Egyébként a weboldalunkon írtunk erről, hogy mi tartozik a könyvelő feladatai közé és mi nem, továbbá érdemes belenézni a másik cikkünkbe ami arról szól, 10 mondatban, hogy mit ne mondj soha a könyvelődnek. Próbáltuk viccesen megfogalmazni, de azért jó komolyan venni.

Na, de vissza az alapproblémához, és jöjjenek a részletek!

Minden a regisztrációval kezdődik. A számla adatszolgáltatást a NAV által biztosított online felületen, az online számla rendszerben kell teljesíteni. A regisztrációt az adózó, az adózó törvényes képviselője vagy állandó meghatalmazottja végezheti. A regisztrációt az onlineszamla.nav.gov.hu oldalon lehet elvégezni. Erről egyébként az oldalunkon is van információ, ott is megnézhetitek.

Ha az elsődleges felhasználó, azaz aki regisztrált, további személyeket is be akar vonni az adatszolgáltatásba, akkor úgy nevezett "másodlagos felhasználó22" kell létrehozni, akinek korlátozni tudja a tevékenységét.

Ezekről bővebb tájékoztató a fent említett, onlineszamla.nav.gov.hu oldalon is megtalálható.

A regisztrációt követően van mód arra, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően adatszolgáltatási kötelezettségünknek eleget tegyünk. Tehát ezután tudunk minden egyes kiállított számlánkról, illetve annak adattartalmáról adatot szolgáltatni. Kézi rögzítéssel. Ez a papíralapon kiállított és a gépi számlákra is igaz. A gépi számlák esetében mind addig meg kell tennünk, míg a fejlesztő a NAV rendszerrel össze nem köti programunkat. És ez, mint az előző cikkünkben is olvasható volt, minden egyes általunk kiállított számlára és számlával egy tekintet alá eső okiratra igaz.

Számlázóprogram használata esetén mindenképpen szükséges "technikai felhasználó" létrehozása. A technikai felhasználó adatait a számlázó programba kell rögzíteni. Ennek helyéről és módjáról a számlázóprogram fejlesztője tud felvilágosítást adni. A számlázó programnak fő szabály szerint - a gép-gép interfész használatához szükséges azonosító adatok megküldése mellett - az adatokat a számla, a számlával egy tekintet alá eső okirat kiállításakor azonnal, XML formátumban, meghatározott módon és adatszerkezetben, elektronikus úton meg kell küldeni a NAV felé.

Igaz, hogy a NAV már elég rég óta jelzi, hogy nem minden számlázó program lesz alkalmas a megfelelő, általuk előírt formában továbbítani a kiállított bizonylatokat, de a fejlesztők nagy része azért törekedett arra, hogy megfeleljen programjuk ennek is. Viszont, ha valaki számlázó programot használ érdemes a fejlesztőnél érdeklődni, hogy megfelel-e a követelményeknek és a feltöltési előírásoknak. Továbbá a tendencia azt mutatja, hogy a kézi számlákat ki akarja a NAV vezetni. Szerintem annak is itt az ideje, hogy mindenki utána nézzen, milyen programot is használjon majd. Előbb, vagy utóbb mindenkit ráállítanak erre. 

Ha valaki, nem nagy tételszámban állít ki számlát, annak a NAV számlázó is tökéletesen megfelel. A NAV számlázó programot fejlesztett a segítségnyújtás jegyében, és ingyenes.

Az adatszolgáltatás minden esetben azzal zárul, hogy számlázó program esetében a feltöltés eredményességét a számlázó program lekéri a NAV rendszeréből, az online számlarendszer minden egyes adatszolgáltatásra készít visszaigazolást. Ha bármilyen probléma van a számlával, vagy az adatszolgáltatással azt rendszerüzenet jelzi. Amennyiben téves adatot, vagy hibás adatot szolgáltattunk, van mód az érvénytelenítésre és helyes adatokkal az újra beküldésre.

Azért még egyszer, ebben a cikkben is megírom ami nagyon fontos, módosította a jogszabály a feltöltésre megengedett időt. A számla kiállítását követően 4 nap áll rendelkezésre a feltöltési kötelezettségünknek eleget tenni, de amennyiben az ÁFA tartalom 500 ezer vagy ezt meghaladó, 24 órán belül teljesítenünk kell a feltöltést.

Mobil applikáción keresztül is elérhető a NAV online számlázó programja. Ennek teljesítésében segít a NAV új szolgáltatásával, az új mobilapplikációval, mely az Apple App Store és a Google Play áruházakból ingyenesen is letölthető, és a használata is díjmentes. A használatához minimum Android 7.0 vagy iOS 11 verziószámú operációs rendszerrel működő okostelefonra, és internet elérésre van szükség. A NAV oldalán található tájékoztató részletesen leírja ennek az alkalmazásnak a telepítését és a rendszerrel történő összekapcsolás mikéntjét. Az online számlázó program webes felületéhez hasonlóan a mobil alkalmazással kiállított elektronikus számla archiválása is biztosított.

Nagyon remélem, hogy sikerült érthetően megírnunk ezt a cikkünket is, mert mint jeleztük próbáljuk emberi nyelvre lefordítani minden esetben a jogszabályokat, a jogszabályi változásokat. Sokszor nem egyszerű!

Amennyiben bármilyen kérdés merül fel bennetek, vagy hagytunk nyitva olyan kérdést amire nem kaptátok meg a választ, keressetek, hívjatok! Segítünk!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://infotanacsado.blog.hu/api/trackback/id/tr1215977190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása