Bérszámfejtés okosan! Működik a home office, már régen!
2020. május 20. írta: InfoTanácsAdó

Bérszámfejtés okosan! Működik a home office, már régen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bérszámfejtés a könyvviteli szolgáltatáshoz viszonyítva erősen alulértékelt tevékenység Magyarországon. Mindez a hozzáállás jellemzően meg is szokott maradni mindaddig, míg a vállalkozás nem kap egy munkaügyi ellenőrzést, vagy míg ki nem derül, a ki nem használt lehetőségekből eredő anyagi hátrányra.

Nagyon sok olyan lehetőség van, amit nem használnak ki a munkáltatók. Vagy azért mert nincsenek tisztában a lehetőségekkel, de miért is lennének, hisz nem az ő dolguk, de ebből következik, hogy nem kapnak kellő felvilágosítást a lehetőségekről. Ez pedig abból fakad, hogy a könyvelő irodák, akik bevállalják a bérszámfejtést is, nagyon elfoglaltak. Igaz, hogy a jogszabályokat nyomon követik, a változást alkalmazzák ezen a területen is, de minden egyébre, és ide tartozik a bérszámfejtés, kedvezmények érvényesítése, bérpályázatok nyomon követése, már nincs idejük.

Pedig az adótervezésen alapuló bérszámfejtés nem csak biztonságot, de nagyon komoly költséghatékonyságot is jelent, ráadásul éppen azon a területen, ahol a legmagasabb a járulékos költség, hiszen a bérjövedelem kifizetése mindig a legköltségesebb juttatási forma volt, és várhatóan marad is.

Ezért is szoktam mondani, és ebben meg is erősítettek a tapasztalatok és visszajelzések, hogy a bérszámfejtés, TB ügyintézés, különálló szakmává nőtte ki magát, teljes szakértelmet, ebből kifolyólag teljes szakembert igényel. Nem véletlenül oktatják, tanítják, mint külön szakágat, szakmát.

A bérszámfejtés a könyvviteli szolgáltatás egy különleges, teljesen önálló területe. Szaktudás és tapasztalat tekintetében nem kevésbé igényes, mint a könyvelés, ezért indokolt nagyobb létszám, bonyolultabb foglalkoztatási vagy összetettebb javadalmazási módok esetén a könyvviteli szolgáltatástól való különválasztása, vagy egyszerűen a kiszervezése.

Erre is rengeteg példa van már, hogy könyvelő irodák, vagy maguk a cégek külső szakembert bíznak meg a bér és TB feladatok ellátásával. Itt szeretném elmondani, hogy cégünk is elég régen foglalkozik, többek között az online bérszámfejtéssel, TB ügyintézéssel, és büszkék vagyunk arra, hogy kiemel bennünket a többiek közül, az adótervezési, adóoptimalizálási tanácsadásunk, mellyel minden eddigi ügyfelünknek megtakarítást eredményeztünk.

További írásainkat is érdemes elolvasni, amit a https://infotanacsado.com/ oldalon találhatóak, folyamatosan frissülnek, tanácsot adnak, látóteret szélesítenek, lehetőségeket tárnak fel.

Több okból célszerű a kiszervezés, hisz a könyvelő a könyvelési feladatokra tud kizárólag összpontosítani, jegyezzük azért meg, bőven van mire, továbbá a jogszabályok követésének, használatának terhe nem nyomja még külön a vállát. Cégek szempontjából pedig, túl a költséghatékonyságon, ami alatt azt értem, hogy nem kell külön ezért szakembert foglalkoztatni, aki mással is terhelt hónapról-hónapra, nincs bér és járulékfizetés utána, a könyvelési díjjal is spórolni tud, hiszen azt már nem a megbízott könyvelő végzi. És tegyük hozzá, a könyvelési díj meghatározásánál számításba veszik a könyvelő irodák, hogy alkalmazottak vannak-e, hányan, milyen foglalkoztatási formában, stb. és ezt hozzászámolják a havi díjhoz, plusz az ezen a területen végzett munka költségeit is.

Egy kiszervezett, online bérszámfejtésre kiadott feladat, költséghatékonyabb a megbízó számára.

Ha az Ön vállalkozása házon belül végzi a bérszámfejtési tevékenységét, úgy számolja ki, milyen költséggel bír egy munkavállaló bérszámfejtése. Számoljon a bérszámfejtő bérköltségével - el nem felejtkezve a szabadságokról, betegségekről, munkavállalói fluktuációról -, az őt irányító személy munkaidejével, a vezető munkaidő ráfordításával, a bérszámfejtésre jutó irodai költségekkel és a rezsivel, vagy csak egy munkaállomás átlagos költségeivel. Mindezt a ráfordítást vesse össze a kiszervezett bérszámfejtés költségével. Ráadásul az így kapott, jellemzően többszörös bérszámfejtési önköltsége tovább növekszik, ha figyelembe vesszük az esetleges szankciókat, vagy a ki nem használt adózási lehetőségeket.

Létezik költségoptimalizáló TB tervezés, mely jelentős adóelőnyt biztosít a jogszerű és biztonságos adózási lehetőségek kihasználásával. Erre a területre a munkáltatók jellemzően úgy tekintenek, mint állandó közterhekkel járó adatszolgáltatási kötelezettség, melyben nincs mozgástér.

EZ A TÉVHIT!

Amennyiben házon belül működik a bérszámfejtés, úgy kijelenthető, hogy felesleges vezetői erőforrást von el a vállalkozástól és ki van szolgáltatva a jellemzően kisebb létszámú munkaerőnek, ha csak nincs olyan szerencsénk, hogy egy önállóan dolgozni tudó, gondolkodó, jogszabályi ismeretekben napra kész, rutinos munkatársat sikerül alkalmaznunk, aki nem csak jövedelemforrásnak tekinti munkahelyét.

A bérszámfejtés kiszervezése után ez a munkafolyamat csak a kapcsolattartásról, az igények kommunikálásáról szól, szemben a jelenlegi munka- és erőforrás szervezésről, a működésből adódó kockázatról és a naprakész tudásszint fenntartásáról.

Jelen világunkban, az online térben történnek a legnagyobb dolgok, pillanatok alatt. A most kialakult helyzetben a munkáltatók szükségből kiszervezték otthonra, Home Office rendszerbe a foglalkoztatást, munkavégzést. És nagyon sok foglalkoztató most szembesült azzal, hogy milyen sokat tud megtakarítani az otthonról történő munkavégzéssel. Felesleges példákkal előállni, hisz roppant egyszerű. Szinte minden terület, ami a kiszervezéssel jár, megtakarítással is jár.

A koronavírus miatt kialakult helyzet nagyon sok mindenre megtanított mindenkit, de nézzük mindennek az előnyös oldalát! A szükségből ránk kényszerített mindenféle szabályok, rendeletek, megszorítások, bezárások, rendelkezések viszont széles sávot nyitottak az alternatív megoldásokra. Még az is, aki óvakodott eddig az online világban történő feladatvégzéstől, most rákényszerült. Valószínűleg látja mindenki a pozitív oldalát is az otthon végzendő munkának. Pizsamában, borzosan és a napi rutin smink felvitele, borotválkozás, fésülködés nélküli, gőzölgő kávéval a kézben, karnyújtásnyira a hűtőtől, feltett lábakkal, házi kedvenccel az ölben, napsütésben, kertben, otthonról is végezhető feladatok, amik megoldásra várnak és megoldódnak, elvégzendők és elvégzettek. Persze én is a jó oldalát nézem és sorolom, nem a megszorításokkal járó otthonmaradásét.

Természetesen az elvárás a munkáltató részéről ugyan úgy fenn áll, már miért is ne állna fenn? És ugye hogy lehet kiszervezetten is hatékonyan munkát végezni? És mellette költségeket megspórolni, nem is keveset?!

Mind ebből következik, hogy a bérszámfejtési szolgáltató nem csak a szankcióktól mentheti meg a vállalkozást, de költséghatékonysági intézkedések éllovasa is lehet! Érdemes elgondolkodni és számolni!

Elérhetőséget a jelzett honlapon talál mindenki! Keressenek és számoljunk együtt!

A bejegyzés trackback címe:

https://infotanacsado.blog.hu/api/trackback/id/tr5115709142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása