Egészségügyi válsághelyzet, veszélyhelyzet után!
2020. július 05. írta: InfoTanácsAdó

Egészségügyi válsághelyzet, veszélyhelyzet után!

A kormány a rendkívüli jogrend idején, azaz a válsághelyzet alatt, temérdek rendeletet hozott, melyek egy része a koronavírus első hullámának elvonulásával, okafogyottá vált. Az átmeneti szabályok a veszélyhelyzet megszüntetését azzal segítik, hogy a veszélyhelyzet időtartama alatt hozott átmeneti rendeleti jogszabályok időbeli hatályát szabályozzák, ugyanakkor több is, az átmeneti szabályok közül, törvényi szinten kerül szabályozásra, és itt marad velünk.

A veszélyhelyzeti intézkedések egy része körülbelül annyit ért, mint harmadfokú égésre sebtapaszt rakni. De például az már teljesen okafogyottá vált, hogy a veszélyhelyzet rendje szerint működjön az egészségügy, vagy a látogatási tilalom teljes egészében, mint rendelkezés, megmaradjon. A honvédség, egy sor kiemelt fontosságúnak nyilvánított helyre kivonult és átvette az irányítást. Békeidőben a további jelenlétük nem indokolt. Ezeket a szabályozásokat csak addig kellett az új, kényszerrendszer szerint működtetni, míg le nem vonult a koronavírus hulláma.

Veszélyhelyzet helyett, egészségügyi válsághelyzet!

Az egészségügyről szóló törvény módosításával bevezették az egészségügyi válsághelyzet fogalmát. Egészségügyi válsághelyzetet, a tiszti főorvos javaslatára, a kormány rendelhet el. Az egészségügyi válsághelyzet alapesetben legfeljebb 6 hónapig tart, de ha a kormány azt indokoltnak látja, korlátlan ideig meghosszabbíthatja. Emellett a védekezés fenntartására megalakult a járványügyi bevetési egység, amely indokolt esetben azonnali beavatkozást igénylő feladatok elvégzésére lesz képes. Emiatt érveltek jogvédő szervezetek amellett, hogy a veszélyhelyzet visszavonásáról szóló törvény csak szemfényvesztés. Többen is hangot adtak félelemeikről, hogy úgy érzik, mintha valami ismerős, mégis ismeretlennek tetsző irányba tévedt volna az intézkedés csomag, és egy rendőrállam kiépítését vizionálják. 

Szóval, a kormány a jövőben az országgyűlés jóváhagyása, vagy ellenőrzése nélkül, saját hatáskörben jogosult egészségügyi válsághelyzetet elrendelni és fenntartani. Rendkívüli intézkedéseket vezethet be, mint például korlátozhatja vagy megtilthatja intézmények látogatását, üzletek nyitvatartását, korlátozásokat vezethet be a belföldi és a nemzetközi személy ás áruforgalom terén, szociális távolságtartást vezethet be, ugyan így az oktatási tevékenységre vonatkozóan is, illetve a közbeszerzések terén könnyítéseket és mentességeket vezethet be. További intézkedéseket és jogköröket a kormányra lehet ruházni, ezért nem kizárható, hogy a jövőben tovább fog bővülni a kormány mozgástere.

A veszélyhelyzet megszűntével nem fog a jogrendszer hirtelen visszaállni a veszélyhelyzet előtti állapotra. Határidők maradnak, változnak és újak lépnek hatályba. Például a cégeknek megmarad a szeptember 30.-i határidő a beszámolók letétbe helyezésére, a fizetési moratórium, vagy a PIN kód mentes, pay-pass fizetés december 31.-ig, viszont az ingatlan árverések és a közterületi parkolásárt fizetés július 01.-el újra indultak.

Nos, lássuk, mit rejtenek a részletek! Szabályozások, határidők, régi, új, és régebbi, új ruhában! Összegyűjtöttük a legfontosabbakat!

Fizetési moratórium és egyéb fizetést könnyítő intézkedések

2020. december 31.-ig fennmarad a bevezette moratórium a lakossági és vállalati finanszírozásra egyaránt. A moratórium alatt minden tőke, kamat és díjfizetési kötelezettség felfüggesztésre került valamennyi kölcsön, hitel és pénzügyi lízingszerződésre vonatkozóan. A jelzáloggal nem biztosított fogyasztói hitelek teljes hiteldíj mutatóját maximalizálták. Ez nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét. Ez a maximált érték is marad. Az érintésmentes, PIN kód nélküli, úgy nevezett pay-passos fizetés esetén az 5.000,- forintos korlátot 15.000,- forintra emelték. Ez a szabály 202. december 31.-ig ugyancsak fennmarad.

Munkajogi szabályok

A veszélyhelyzet megszűnése nincs hatással a veszélyhelyzet alatt, akár egyoldalúan vagy a felek megállapodása alapján elrendelt munkaidőkeretben történő foglalkoztatásra. A bevezetett kutatási és fejlesztési támogatás, továbbá a csökkentett munkaidőre vonatkozó támogatás, továbbra is, egészen augusztus 31.-ig kérelmezhető.

Bérleti szerződésekkel kapcsolatos könnyítések

A különleges jogrend alatt a bárbeadók a turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadó művészi, a rendezvényszervező ás sportszolgáltatást nyújtó ágazatok tekintetében a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket nem bonthatták fel., azoknak az árait nem emelhették. Ez a tilalom a veszélyhelyzet visszavonásával megszűnt.

Építési engedéllyel kapcsolatos szabályok

Amennyiben az építési engedélyek, elvi építési engedélyek, telepítési és bontási engedélyek hatálya a veszélyhelyzet alatt szűnt meg, vagy a veszélyhelyzetet követő 180 napon belül jár le, az engedélyek lejártától számított, további egy évvel meghosszabbodik, külön erre irányuló kérelem nélkül. Ez a szabály vonatkozik a régészeti feltárásokra, az örökségvédelmi és vízjogi engedélyekre is.

Hatályban maradnak a jelentősebb társasági jogi változások

December 31.-ig lehetővé teszik az átmeneti szabályok a személyes kontaktusok elkerülését a cégek életében. Határozataikat elektronikus hírközlő eszközön keresztül vagy akár ülés tartása nélkül írásban is meghozhatják. A tagok jognyilatkozataikat e-mailben, a társaság a nyilatkozatét a tag felé szintén elektronikusan is megküldheti.

Az éves üzleti beszámoló elkészítésére kitolt határidő szintén megmarad, így a beszámolóra kötelezettek, amennyiben nem rendes üzleti évtől eltérő a beszámolási kötelezettségük, szeptember 30-ig tehetik meg.

Stratégiai társaságokban történő részesedés ellenőrzés

Az innovációs és technológiáért felelős miniszter felé bejelentési kötelezettség van, amennyiben egy külföldi befektető közvetlenül vagy közvetetten egy stratégiai ágazatba tartozó, Magyarországi székhelyű társaságban szerez részesedést, vagy a tevékenységhez nélkülözhetetlen infrastruktúrák, eszközök, berendezések használati vagy működtetési jogát szerzi meg. Ilyen ágazat például a közlekedés, hírközlés, energia, kommunikáció, stb. A fennmaradó szabályok be nem tartásáért tetemes bírság szabható ki.

Újra lehet tárgyalásokat tartani a bíróságokon

Az eljárások sorsa a szerint alakul, hogy egy adott eljárási cselekmény megtörtén-e június 01.-ig vagy sem. A június 01.-ig egy adott perszakasz már az írásbeli nyilatkozatok fényében lezárható, ás erre a bíróság a feleket figyelmeztette is, akkor nem szükséges tárgyalást tartani, illetve akár ítéletet is lehet hozni. Az átmeneti intézkedések azt továbbra is tartalmazzák, hogy ha a járványügyi intézkedések indokolják, akkor a tárgyalások megtarthatók audiovizuális eszközökkel és kizárható a nyilvánosság a tárgyalóteremből, ha az a járványügyi intézkedések betartásához szükségesek.

Folytatódó végrehajtási eljárások

A nem fizető adósok a járványhelyzet alatt részben mentesülhettek a végrehajtási eljárások alól, azok kellemetlen mozzanataitól. A végrehajtók nem intézkedhettek a kilakoltatásokról, a gépjárművek forgalomból történő kivonásáról és ingatlan árverésekről. A végrehajtók július 01.-től ismét jogosultak lesznek helyszíni eljárásokat lefolytatni, intézkedéseket tenni és a végrehajtási cselekmények lefolytatására vonatkozó határidők újra indultak. Továbbra sem lehet azonban olyan helyen végrehajtást lefolytatni, mely járványügyi intézkedés hatálya alatt áll. A végrehajtás a járványügyi helyzet megszűnésének napján újra indul.

Felszámolási eljárásokra vonatkozó átmeneti szabályok 2020. december 31.-ig maradnak

A hitelezők csak akkor nyújthatnak be felszámolási iránti kérelmet, ha a követelés meghaladja a 400.000,- forintot és ha az adósnak küldött fizetési felszólításban megjelölt végső határidőt követően még további 75 nap is eredménytelenül telik el. Fizetési haladékra, továbbra is, 15 napot engedélyezhet a bíróság.

Élelmiszer kereskedőkre vonatkozó újabb szigorítások

Az eddigi törvény is rendelkezett a kereskedői és beszállítók közötti kereskedelmi kapcsolatokról, mely a beszállítók védelmében számos forgalmazói magatartást tiltott. Most új elemmel bővül a szabályozás. Tilos a kereskedőnek a beszállítóval szemben, a beszállító tiltakozása ellenére, a beszállítói árat egyoldalúan csökkentenie, vagy a beszállítót, a csökkentés érdekében, különböző módon fenyegetnie. (szerződés felmondásával, termék rendelésének lemondásával, stb.)

Fogyasztóvédelmi hatóság köre bővül

A hatóság a jövőben jogsértés gyanúja esetén már nem csak a kiskereskedőt, hanem a raktárat, a nagykereskedőt, importőrt és gyártót is ellenőrizheti, tehát a teljes ellátási láncot vizsgálhatja. A hatóság eszköztára is bévül. Beléphet a raktárba és akár mintát is vehet. Meggyőződhet a készlet valóságtartamáról, melyet súlyos büntetéssel szankcionálhat a valóságtartam eltérése esetén. Az új szabályok értelmében, ügyész engedéllyel magánlakásokba való belépést is lehetővé teszik. Ez a magánlakásokban végzett webes áruházak ügyfélszolgálati, rendelési, raktározási tevékenységét érintik elsősorban. Ezek a szabályok 2020. augusztus második felétől lépnek hatályba.

Rabszolga törvény

A gazdaságvédelmi akcióterv, nagy port kavart intézkedése volt, mikor lehetővé tették a cégeknek, hogy egyoldalúan elrendelhetnek két éves, 24 hónapos munkaidőkeretet. Az intézkedés értelmében, azok a cégek melyek a járvány miatt leálltak, előre kiadták, kivetették dolgozóikkal a következő két év szabadságkeretét, cserébe mikor elindul a termelés, a munka, le kell dolgozniuk az előre kiadott pihenőidőt. Vagyis elrendelhetik, hogy hat napos munkahetet teljesítsenek.

Kiskereskedelmi különadó

A kormány döntött arról, hogy a járvány elleni védekezési alap bevételeihez a félmilliárdnál nagyobb árbevételű kiskereskedelmi cégeknek is hozzá kell járulniuk. A különadó mértéke, melyet a nettó éves árbevétel alapján kell számolni, fél és 30 milliárd közötti árbevétel esetén 0,1%, 30 és 100 milliárd között 0,4%, 100 milliárd felett 2,5%. Ez a különadó eredetileg csak a veszélyhelyzet idején élt volna, de egy későbbi módosítóval állandó sarccá tették.

Barna mezős akcióterületek

Az olcsóbb, elérhetőbb lakásszerzésért tett intézkedésként a lepusztult üzemi zónákat barna mezős akciós területekké nyilvánítják. A megszokottnál egyszerűbb, gyorsabb engedélyezési folyamatokat, illetve építkezést biztosítanak. A megfizethetőségért módosítani fogják az adótörvényt, és kizárólag a barna mezős új lakásoknál, visszahozzák a kedvezményes 5%-os ÁFA-t, a mostani 27% helyett. A barna mezős akcióterületek között vannak azonnaliak és hosszútávúak. A hosszútávú akcióterületek zónái több ezer hektárnyi rehabilitálandó területet, több évnyi munkát, nagy értékű kármentesítést, romeltakarítást és területrendezési feladatot adnak országszerte. Szóval az építőipar ezzel a projekttel már biztos, hogy jól jár.

Szájmaszk és egyéb rendelkezések

Kijárási korlátozások már nincsenek és számos ponton szabadabbá válik az életünk. Járhatunk moziba, kinyitnak a könyvtárak és 500 főig koncerteket, rendezvényeket lehet tartani, akár zárt helyen is. A 1,5 méter távolságtartás viszont marad. A 65 éven felüliek, nem túl népszerű bevásárlási idősávja megszűnt. Így kortól függetlenül bármikor lehet menni bevásárolni és gyógyszertárba is. A maszk viselése, vagy az arc eltakarása sállal, kendővel viszont kötelező marad, bizonyos esetekben. Viselni kell a tömegközlekedési eszközökön ás az üzletekben. A vendéglátó helyeken, zárt térben pedig az eladóknak. A hatévesnél kisebb gyerekekre viszont nem kell maszkot adni.

Az országhatárt újra át lehet lépni, és ha Uniós országból vagy Szerbiából térünk haza, karanténba sem kell vonulni.

Vannak esetek mikor elrendelhetnek karantént. Ilyen például ha valaki megbetegedett koronavírustól, de nem igényli állapota a kórházi kezelést. A rendőri ellenőrzést mobil applikációval is ki lehet váltani, amely szelfik készítésével és a helyadatok megadásával igazolja, hogy nem szegtük meg a szabályokat.

A bölcsődék, óvodák nyitva lehetnek, az iskolákban viszont már elkezdődött a nyári szünet. Mehetnek viszont a gyerekek nyári táborba, akár ott alvással is. A táboroztatásra eleve szigorú szabályok vonatkoznak, így a koronavírus miatt nem szabtak rájuk külön feltételeket.

A veszélyhelyzetre vonatkozó munkajogi szabályok július 01.-ig voltak érvényesek, utána a korábbi szabályok  állnak vissza. Július 02.-tól a rendszeres otthoni munkavégzés, azaz a Home-Office, már csak távmunka szerződéssel lehetséges.

Az egészségügyi dolgozók, orvosok munkáját most az egészségügyi válsághelyzet szabályai határozzák meg. Továbbra is meg van a lehetőség arra, hogy az egészségügyi dolgozókat kirendeljék, vagyis olyan egészségügyi intézményben kötelezzék munkavégzésre, amely a válsághelyzet felszámolásában vesz részt. A rájuk vonatkozó külföldre utazás tilalma viszont megszűnt.

Mint azt a válsághelyzet kihirdetése után sokan mondták, alapjaiban változtatja meg életünket a vírus. Új rendeletek léptek, lépnek életbe, amik itt is maradnak velünk. Új szokások bontakoznak ki a vásárlás területén. Sokan előnyben részesítik az online vásárlást és a házhoz szállítást. Az iskolások élete is megváltozott az online oktatás bevezetésével, ezáltal nagyon sok szülő élete is fenekestül felfordult. A személyes kontaktusok terén is nagy változások történtek, és ennek legnagyobb kárvallottjai meglátásom szerint az idősebb korosztály.

A továbbiakban, hogy mi történik? Milyen változások következnek be? Azt majd a vírus mondja meg, na meg az újabb szabályok rendeletek, intézkedések, melyekről igyekszünk időben tájékozódni és tájékoztatni!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://infotanacsado.blog.hu/api/trackback/id/tr5415982518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása