Személyi jövedelemadó, és ami kimarad! Családi adó és járulékkedvezmény
2020. március 05. írta: InfoTanácsAdó

Személyi jövedelemadó, és ami kimarad! Családi adó és járulékkedvezmény

Amit nem mondanak el, de nem is a Te zsebedben marad!

 

Üdvözlünk!

 

Amennyiben cikkünket olvasod, biztos felmerült benned is a kérdés, hogy biztosan minden jó a bevallásomban? Akár a NAV által kiadott tervezetben, akár az általad kiegészített bevallásban, de akár évekre visszamenőleg? Amennyiben úgy gondolod, hogy igen, minden rendben, és a cikk végére érsz, talán még sem!

Bejegyzésünkben megpróbáltunk minden olyan információt összegyűjteni, ami mindenkit érint, hisz elkezdődött a személyi jövedelemadó bevallási időszak. Aki bármilyen jövedelemre tesz szert, az ugye be is kell, hogy vallja. Nagyon sok esetben, bizonyos jövedelmeket, csak információs jelleggel, de fel kell tüntetni a bevallásban.

De mi van azokkal az adatokkal, számokkal és egyebekkel, amik csökkentő tételek lehetnek, vagy még vissza is járnak? Ezt ugyan részletesen el lehet olvasni a bevallás kitöltési útmutatójában, ami idén is kvázi 350 oldalasra sikeredett. Részletes, ezzel nincs is gond, de hogy nem emberi nyelven íródott és tele van törvényi hivatkozással, az is biztos! Minden évben, mi is újra és újra átrágjuk magunkat rajta, hisz változik az ide vonatkozó törvényi szabályozás és ezzel változnak a bevallási sorok.

Most megpróbáljuk megmutatni az alapokat, ami mindenkinél előfordul, mondjuk azt hogy hétköznapi esetek, de fontosak hisz a zsebünkre megy. Felhívjuk a figyelmet írásunkban a legalapvetőbb dolgokra, hibákra, amire jó ha odafigyeltek, és minden olyan információt igyekeztünk összegyűjteni, ami alapján az eddigieket átértékelheted!

De legelőször is a legfontosabb információ! Amennyiben írásunk elolvasása után felmerül benned a kérdés, hogy biztos az eddig beadottak hibátlansága? Nos ebben az esetben jó hír, hogy mint minden bevallást, ezt is 5 évre visszamenőleg lehet önellenőrzéssel javítani. Részletesen is tudsz erről olvasni, amennyiben felkeresed és átböngészed írásainkat a weboldalunkon. Illetve, amennyiben kérdésed lenne, az elérhetőségeinket is megtalálod! Több fórumon is elérhetőek vagyunk, keress bátran!

Nos, lássuk azokat az eseteket, amikre szeretnénk felhívni a figyelmet, mert sokan közületek nem jól, vagy egyáltalán nem tájékozottak! Viszont az elszalasztott lehetőség sok pénzbe kerülhet, ami nem nálunk marad!

Családi kedvezmény! Gondolom nem ismeretlen kifejezés, hisz a családok évét éljük, mint tudjuk! Igaz ez nem újdonság, mármint a kedvezmény maga, és a tavalyi évhez képest nem történt változás, sem az összegben, ami érvényesíthető, sem a szabályokban. De itt is vannak olyan lehetőségek amik kihasználatlanok maradnak, információ hiányában nem kerülnek érvényesítésre, és maradnak a nagy közösben! Apró betűs részben, sőt sok esetben sorok között olvasva derül ki, mint lehetőség.

Tudtad? A családi kedvezmény érvényesítése minden olyan hónapra lehetséges, amely hónapokban kapod a családi pótlékot, kedvezményezett eltartott után, vagy saját jogon, függetlenül attól, hogy a munkaviszonyod hány hónapon keresztül állt fenn. A családi kedvezményt az összevont adóalapba tartozó jövedelmek utáni személyi jövedelemadó, valamint családi járulékkedvezményként az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék együttes összege terhére lehet érvényesíteni.

Továbbá igaz, hogy a törvényi rendelkezés értelmében a családi kedvezmény érvényesítését a családi pótlékhoz kötik, de van egy kitétel, mely értelmében, igaz hogy még családi pótlékot nem folyósítanak, de a családi kedvezmény érvényesíthető. Ez pedig orvosi igazolás ellenében a magzat 91 napos kora után, és a kiadott igazolás hónapjában, teljes egészében jár. Amennyiben, és ezzel kevesen vannak tisztában, a várandós kismamának nincs jövedelme, akkor a házastárs is igényelheti a kedvezményt a várandóság idejére. Élettársi kapcsolat esetén (hivatalosan kell igazolni az élettársi kapcsolatot) is érvényesíthető, de ebben az esetben csak a személyi jövedelemadó bevallásban.

A családi adókedvezmény év közben havonta, vagy év végén a bevallásban érvényesíthető. És amit még mindig kevesen értenek, amennyiben teljes egészében nem tudja érvényesíteni a kedvezmény összegét az, aki a családi pótlékra jogosult, ez az összeg nem vész el, hisz ott a férj, vagy élettárs!

Miután az adóbevallási tervezet a munkáltatók, kifizetők által beküldött bevallások, adatszolgáltatások alapján készül, ezért a családi kedvezmény abban az esetben szerepel a tervezetben, ha év közben azt, adóelőleg nyilatkozat alapján, a munkáltató, kifizető figyelembe vette. Ha év közben nem kérted a kedvezmény összegének érvényesítését, akkor a tervezetben nem szerepel!

Tehát választhatunk, elfogadjuk a tervezetet, vagy az adóhatóság közreműködése nélkül elkészített bevallást nyújtunk be, vagy a tervezet adatait javítjuk, kiegészítjük és így teljesítjük adóbevallási kötelezettségünket.

Tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy a családi kedvezmények összegének kb. 30%-a benn ragad, mert nem tudjátok az érvényesítés mikéntjét! Nem tudjátok, hogy ki és mikor, mi módon érvényesítheti a kedvezményt!

És csak óvatosan a kedvezmény közös érvényesítésével vagy megosztásával! 1 gyermek után egy érvényesítés! Ha rosszul töltitek ki a munkáltató felé a nyilatkozatot, jogtalanul érvényesítitek a kedvezményt, bizony a visszafizetésen túl még büntetés is jár! A megfelelő kódkockába, megfelelő helyre kerüljön az X, és a részleteket beszéljétek meg otthon!

Amennyiben kérdésetek van, keressetek bátran!

Itt, vagy a megjelölt elérhetőségeink bármelyikén!

A megjelölt weboldalunkon több közösségi felületet is találtok, ahol elértek bennünket és írhattok nekünk, vagy a közvetlen elérhetőségünket is megtaláljátok!

 

Következő cikkünkben, további lehetőségeket mutatunk be, a ki nem használt kedvezményekkel kapcsolatban! Megmutatjuk mikor és hogyan kell bevallást készíteni, mire figyeljetek!

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://infotanacsado.blog.hu/api/trackback/id/tr1815498448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása